Brödgröten blev en älskad soppa

©foto: Jurek Holzer/oskarpmask 2014-11-23

En kall sommarsoppa som är bara ett knapptryck bort. Den kommer från Andalusien, längst ner i söder på den spanska halvön. Ursprungligen var det ett sätt för romerska soldater att göra av med gammalt torrt bröd. Genom att mortla brödet med olja och vatten fick de en grötliknande sörja att fylla magen med.

Med morernas intåg i Spanien kom det till andra ingredienser och så småningom berikades den ganska trista maträtten med diverse grönsaker och kryddor. Columbus sägs ha bidragit till variationerna genom ta hem sånt som t ex tomater och paprika från sina resor.

”De gazpacho no hay empacho” (ung: man kan aldrig få för mycket gazpacho) säger ett gammalt spanskt ordspråk och det är bara att hålla med.

Det finns förstås lika många variationer av gazpacho som det finns kockar. Här i Solna kör vi en egen variant som är ingefärsdoftande och ljusröd. Vi kallar den:

Klippgatans gazpacho

(4 portioner)

2 gula paprikor

1 burk körsbärstomater

1/2 rödlök

1 liten vitlöksklyfta

1 liten bit ingefära

7 – 8 droppar tabasco

5 msk olivolja

3 msk äppelcidervinäger

1 msk vit torr sherry

ca 1 dl vatten

2 – 3 nypor Herbes de Provence kryddblandning

salt

Till garnering:

ca 5 cm gurka

2 skivor gammalt vitt bröd till krutonger

1 näve mandelspån

Mixa olivolja, vinäger, tabasco, Provence-kryddan och sherry i en matberedare. Låt stå stilla någon minut.

Rensa paprikorna och skär dem i mindre bitar. Hacka löken. Riv vitlök och ingefära.

Lägg i alla ingredienserna (paprika, lök, tomater, ingefära och vitlök) matberedaren. Mixa till en slätkonsistens.

Smaka av med salt.

Det bör tilläggas att den godaste gazpachon är den som har stått i kylen över natten.

Servering:

Eventuellt kan en mindre mängd olivolja ringlas över ytan för smakens och utseendets skull.

Skala och hacka gurkan. Rosta mandelspånen i en torr stekpanna. Skär brödet i små kuber och stek dem ljusbruna i olivolja. Låt svalna. Vid serveringen kan gazpachon garneras med antigen gurka, krutonger eller mandelspån. Själv gillar jag att slänga på allt.

Musik i köket: Norah Jones – Help me make it through the night

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s