Funky chicken mättar många munnar

©foto: Jurek Holzer/oskarpmask 2014-11-23
©foto: Jurek Holzer

Kommer det många på middag? I så fall bjuder det här receptet på en mycket enkel lösning. Det som behövs är ett större antal kycklinglår med skinn på.
Vi börjar med att gnida in dessa med klyftor av lime för att få bort den lite unkna doften av styckad kyckling som legat ett tag i plastförpackning i affären.

Sedan sätter vi ugnen på 200 grader.

Nu ska kycklingbitarna prepareras innan man sätter in dem i ugnen.

Hacka några torkade fikon och några vitlöksklyftor, hur många beror på hur mycket kyckling du ska bjuda på. Fikonen och vitlöken mortlas ihop med kardemumma, torkade chiliflingor, paprikapulver och curry. Detta stoppas innanför skinnet på kycklingen, ungefär en tesked per lårbit.

Häll en rejäl skvätt rapsolja i en långpanna, lägg i kycklinglåren och skvätt ytterligare olja över. Salta med flingsalt och stek i ugnen i 20 minuter.

Nu är det dags att skala några morötter och gula lökar och skära dem i mindre bitar.
När det har gått 20 minuter tar vi ut långpannan ur ugnen, vänder på alla bitarna och lägger i morötter och lök. Grönsakerna kommer att bidra till att det bildas en smarrig sky som du sedan kan använda som sås (OBS skyn måste silas). Nu strör du också svarta sesamfrön över det hela och kör in det i ugnen i ytterligare 20 minuter.

Servera gärna anrättningen tillsammans med klyftpotatis som du steker samtidigt med kycklingen, fast på en annan långpanna i ugnen (det räcker med 30 min för potatisen). En god sallad hör också till.

Musik i köket: Rufus Thomas – The Funky Chicken

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s