- ©foto: Jurek Holzer
- Nytt år, nya idéer men samma gamla mat på tallriken. I ett något krampaktigt försök till att servera den gamla torskfavoriten rörde jag ihop en enkel fiskrätt med det lilla extra (2 pers).
- ca 300g torskrygg
- 1 avokado
- 1,5 dl skalade räkor
- 1/2 rödlök
- 1/2 lime
- 1 nypa torkad chili
- salt
- 1 – 2 msk olivolja
- smör och rapsolja till stekning
- Börja med salsan. Skala räkorna och hacka löken. Pressa lime. Blanda i en skål med olivoljan, saltet och chilin. Låt stå ca 20 – 30 min.
- Låt fiskbitarna stå ca 20 min med ett par nypor salt på.
- Tärna en mogen avokado och rör ihop den med räkorna.
- Sedan sätter du igång med att steka torskryggen. Den skall då vara delad i två lagom stora bitar. En klick smör och och en skvätt rapsolja värms upp i stekpannan innan fisken åker i. Det tar några minuter på varje sida, på medelvärme.
- Sila bort all vätska från räk- och avokadoblandningen. Lägg en liten hög av salsan på varje torskbit vid servering.
- Musik i köket: The Beatles – A day in the life