
Trött på kött, fisk och kyckling? Njut av en måltid på enbart frukt och grönsaker.
Zucchiniplättar med melonsallad (2 port)
200 g zucchini (motsvarar ca 10 cm)
2 msk vetemjöl
1 ägg
2 krm salt
svartpeppar
rapsolja till stekning
slätbladig persilja till garnering
Riv zucchinin grovt och blanda med mjöl, salt och peppar i en skål.
Vispa äggen och rör ihop dem med ovanstående smet.
Hetta upp olja i en stekpanna och droppa i små högar av smeten som du plattar till lite lätt. Stek några minuter på varje sida tills de fått färg. Servera garnerat med hackad persilja – då blir det ännu grönare.
Färskosten anari kommer från Cypern. Där använder man den vanligen till frukost med färsk frukt eller som dessert med flytande honung, kanel och valnötter. Den är mindre känd i Sverige och har kanske kommit i skymundan för halloumiosten. Anari är mjuk och gräddig, med låg fetthalt. Mild i smaken liknar den italiensk ricotta. Här har jag smulat sönder den i ganska grova smulor och blandat med honungsmelon till en sallad.
Melonsallad
0,5 honungsmelon
1 dl smulad anariost
1 salladslök
0,5 citron
Skär melonen i små kuber, blanda med den söndersmulade osten och tunt strimlad lök.
Riv skalet av citronen, pressa ur saften och blanda i salladen.
Eventuellt kan man slänga in en näve rostade solros- eller pumpakärnor i salladen. Då blir den ännu godare.
Musik i köket: Fleetwood Mac – Then Play On
En reaktion till “Gröna plättar”