Vad gjorde Mikołaj Grynberg i Auschwitz?

En besökare i Auschwitz. Foto: Mikołaj Grynberg

Mikołaj Grynberg kommer från en s k lägerfamilj – en stor del av familjen mördades i Auschwitz av nazisterna. Mormor var den enda som överlevde lägret. När hon dog bestämde han sig för att åka dit.
Det blev en plågsam resa. Mikołaj Grynberg ville inte att mormoderns berättelser skulle ta slut med henne och vistades i lägret flera dagar i sträck, under stora våndor. Trots det gjorde han det till en vana att vara i Auschwitz fem dagar varje månad under ett år.
Nyfiken på vad andra besökare kände intervjuade han och fotograferade vissa av dem. Resultatet blev en mycket stark fotobok och en vandringsutställning med titeln ”Auschwitz – vad gör jag här?”.
Utställningens porträtt är mycket enkla. Svartvita, endast några få är i färg, får de vår fantasi att arbeta för högtryck. När man kommer in i lokalen drabbas man av bildernas oskärpa; ett mycket effektivt grepp som får betraktaren att fundera vidare. Porträtten kompletteras av korta citat från de avbildade personerna.

En vandrande utställning. Foto: Jurek Holzer

”Jag kommer hit ganska regelbundet. Varför? Därför att det är världens största begravningsplats utan en enda gravsten” – så säger en besökare.
En kvinna har en helt annorlunda berättelse: ”Jag kom hit för att erfara detta. Erfara vad? Att konfronteras. Med vad? Med emotionerna, förstår du inte? Jag förstår, jag gör själv samma sak. Man måste resa hit.”
Så här fortsätter det. En entonig röst som läser texterna kommer ur högtalarna: ”Varför tillät invånarna i samhällen runt omkring det som hände här? Tror du att de kunde göra något? Kunde de inte? Vad tror du? Jag är arg på dem!”
Än så länge är utställningen tyvärr inte tillgänglig för den svenska publiken. Den har satts upp i Sveriges riksdag för att riksdagsmedlemmarna ska kunna ta del av den viktiga informationen. Stiftelsen Auschwitz-Birkenau som arbetar för bevarandet av det som finns kvar av förintelselägren har satt samman utställningen. Man hoppas på att Mikołaj Grynbergs verk ska även kunna visas för allmänheten. Det finns planer på att sätta upp den i Göteborg, dock ingenting konkret.

Mikołaj Grynberg i Stockholm. Foto: Jurek Holzer

Faktum kvarstår att det behövs hela 120 miljoner euro för att bevara dessa för vår nutid så viktiga minnesplatser.

En utförlig, flerspråkig presentation av projektet finns på nätet.

Mer information om fotografen finns också på hans hemsida.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s