Räkinspiration

En påse oskalade räkor i frysen har länge tillhört vårt basförråd här hemma. ”Vad blir det för mat?” är inte bara en fråga som en matglad skådis brukar ställa i tv. I går var det en av dessa dagar då jag kände mig helt oinspirerad då jag gick in i köket utan några som helst idéer, men räddades av räkorna. Det slutade med det här receptet som blev en enkel och smakrik historia.

Raps- och tabascomarinerade räkor med indiskt ris.

(2 pers)

2 dl basmatiris

500 g räkor med skal

200 g sugar snaps (sockerärt på svenska)

1 kruka persilja

3 – 4 vitlöksklyftor

1 msk solrosolja

1 msk rapsolja

två smörklickar

några droppar tabasco

två nypor vindaloo curry

salt

1 lagerblad

Börja med att skala räkor. Själv är jag inte speciellt förtjust i den sysslan. Om man har en familjemedlem som älskar räkor kan man be henne att skala dem – det gör hon gärna. I så fall kan du räkna med att en hel del försvinner ner i skalarens mage under arbetets gång.

Lägg sedan räkorna i en skål, häll på rapsolja, droppa över tabasco och rör om. Ju mer tabasco desto hetare räkor. Fortsätt att röra om räkorna då och då under matlagningens gång.

Det finns två sätt att koka basmatiris på. Det enklaste är det som står på paketet. Det är snabbt men ger något grötigt ris. Sedan finns den långa, invecklade metoden som ger ett väldoftande, torrt och fräscht ris med indiskt touche. Det tar nästan en timme men är väl värt besväret.

  1. Mät upp 1 dl ris per person och blötlägg det i vatten i 30 min.
  2. Häll riset över i en sil och låt det rinna av i 15 min.
  3. Mät upp 1,25 dl vatten per 1 dl ris i en kastrull med lite salt, en klick smör och ett lagerblad. Låt vattnet koka upp, häll i riset och koka på mycket svagt värme under lock i 20 min.
  4. Dra bort kastrullen från värmen, rör om riset, lägg på locket och låt stå i 10 min innan serveringen.

Plocka bort persiljebladen från stjälkarna. Hacka vitlöken. Skär sugar snaps i mindre bitar. Hetta upp solrosoljan och en klick smör i en stekpanna, fräs vitlök, sugar snaps och curry. Lägg i persiljan på slutet och salta.

Ställ fram alla ingredienserna i separata skålar på bordet och låt alla ta efter tycke och smak: först lite ris i botten, ovanpå det sugar snaps och persilja och så räkorna på toppen.

Det går också bra att ställa fram en skål med citronklyftor till de som tycker om att droppa citron på räkorna.

Vi drack vitt vin till men det går utmärkt med öl eller citronvatten.

Musik i köket: Dr John – Let The Good Times Roll.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s