Brysseltorsk

Torsk med brysselkål.

Världsnaturfonden har gett grönt ljus för torskfiske i Barents hav, uppgav tidningen Råd & rön redan i juni 2009. Östersjöns leopardmönstrade torsk fick däremot gult ljus, vilket innebär att man ska vara försiktig med fångsten. I det fallet hade den i flera år bland konsumenterna pågående bojkotten gett resultat. Under fjärde kvartalet 2010 höjdes Fiskeriverkets torskransoner för trålfiske i östra Östersjön. Det hade m a o fiskats för lite torsk. Här kan man tydligt se bojkottens baksida.

Jag anser att torskens godaste del är ryggen. Den godbiten är tyvärr sällsynt i vanliga mataffärer. Därför innehåller dagens recept filé, men får ni tag i en ryggbit är den att föredra.

200 – 300 g torskfilé

200 – 300 g brysselkål

3 – 4 skivor rökt skinka

½ rödlök

2 – 3 msk vetemjöl

smör

rapsolja

kummin

peppar

salt

Koka brysselkålen, skiva rödlöken tunt, skär skinkan i smala strimlor.

Fräs löken i lite rapsolja, lägg i brysselkålen (avrunnen), rör om. Lägg till sist in skinkan och rör om en gång till. Stäng av värmen på plattan men låt stekpannan stå kvar där medan du steker fisken.

Vänd fiskfilén i mjölet och stek den ca 3 min på varje sida i smöret. Salta och peppra.

Servera fisken upplagd ovanpå brysselkålen.

Lämna en kommentar