Matfotografen: det lutar och lyser

Det enkelt att fotografera mat. Man måsta bara våga experimentera. Det här är ett litet exempel med en förrätt som består av crostini (färdigköpta) med tapenade (färdigköpt) och rucola.

För det första kräver rucolabladen att man använder någon form av motljus. M a o placerar man belysningen mittemot kameran. På så sätt kommer ljuset att lysa genom bladen så att den fina strukturen kommer fram.

För det andra behöver man en upplättningsskärm. Den kan helt enkelt bestå av en bit aluminiumfolie som placeras bredvid kameran för att lysa upp skuggsidan.

När du tar den här bilden måste du  också se till att använda en stor bländare (ju lägre siffra desto större öppning) för att få det korta skärpedjupet. Välj därför ett program på kameran som låter dig själv ställa in bländaren (det brukar heta A på de flesta kameror). Det får rucolabladet att lysa lite extra.

Sedan är det bara att ställa in skärpan och trycka av.

Och förresten: det skadar inte att luta på kameran ett snäpp och testa en riktigt låg vinkel. De flesta matbilder tagna rätt uppifrån tenderar att bli riktigt tråkiga.

Annons

En reaktion till “Matfotografen: det lutar och lyser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s