Stekt ankbröst med fikonsky

Efter att ha upptäckt ett litet insnöat paket med ankbröst i frysen satte jag igång med att ta reda på ett lämpligt tillagningssätt och hittade det här utmärkta receptet komponerat av Christina Asplund på Allt om mat. Det är inte alls svårt att laga ankbröst men man bör vara utrustad med en stektermometer för att uppnå det perfekt rosa färgen på köttet. En del recept påstår att det räcker med 50° innertemperatur. I det här receptet rekommenderar man 70 -72° för att undvika att diverse bakterier som campylobakter och salmonella vaknar till liv.

Ugnsvärmen bör vara ganska låg, 100 – 125°. För mig tog det ca 35 min att uppnå en innertemperatur på 67°.

Men innan jag satte ankbrösten i ugnen började jag förbereda såsen genom att lägga 4 hackade soltorkade fikon i 1 dl vit balsamvinäger i en skål täck med plast. Detta ska dra i minst två timmar, helst över natten.

Man skär några snitt på skinnsidan av ankbrösten och bryner dem i lite smör och rapsolja i en stekpanna ca tre min på varje sida. Därefter sticker man in termometern i köttets tjockaste del och sätter den på 67°, lägger det i en ungsfast form i den 100 – 125° varma ugnen.

Så börjar man med såsen genom att koka de blötlagda fikonen med 3 msk socker, 2 dl vatten, 2 msk kycklingfond. Såsen ska kokas till simmig konsistens i 15 min. Sila den ordentligt och red med 2 msk rumsvarmt smör som vispas in, salta och peppra efter smak. På slutet tillsätter man 2 nya fikon som man skurit i tärningar.

Köttermometern plingar, man tar ut ankbrösten ur ugnen och lindar in dessa i aluminiumfolie. Nu ska de vila i 15 minuter innan de får skäras i tunna skivor.

Vad äter man till ankbröst? Klyftpotatis stekt i ugnen passar utmärkt. Det går även bra att steka råa potatistärningar i det smälta ankfettet som blivit kvar i stekpannan efter man har brynt ankbrösten.

Själv föredrar jag någonting grönt och fräscht som t ex ångkokta skärbönor med smak av satsumas. Lagom mängd skärbönor kokas i en ångkastrull i 6 -7 min. Därefter häller man på saften av en satsumas, en msk rapsolja, några sastsumasklyftor skurna i bitar och en nypa salt och rör om.

PS Såsreceptet räcker till 4 personer. När det gäller köttet, beräkna ca 200 g per person.

5 reaktioner till “Stekt ankbröst med fikonsky

  1. Jag är vegetarian och kommer alltså aldrig att äta ankbröst, men ändå läser jag alltid dina recept med stort intresse!

    1. Hej vegetarian, tack för kommentaren. Hav tålamod, jag brukar laga en del vegetariskt. Det kommer så småningom.

  2. Pingback: Citrusfeber

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s